Kentsel Tarım Ekosistemine Uyarlanabilir Tasarım Aracı: Eyüpsultan Yeşil Dönüşüm Rehberi
Kentsel Tarım Ekosistemine Uyarlanabilir Tasarım Aracı: Eyüpsultan Yeşil Dönüşüm Rehberi

Proje Süreci:
Nisan. 2021 – Mart. 2023
Proje Kapsamı:
Ulusal
Proje Destek Türü:
Bilimsel Araştırma Projesi.
İstanbul’un gıdaya erişim açısından kendi kendine yeterliliği, şehrin hızlı nüfus artışıyla ters orantılı olarak tarım arazilerinin kaybı nedeniyle önemli ölçüde azaldı. 2000’li yılların başından itibaren kentsel genişleme Kuzey Ormanları’nın sınır çizgisini belirgin şekilde değiştirmeye başladı ve İstanbul’un kırsal alana sahip diğer ilçelerinde olduğu gibi Eyüpsultan’da da kırsal kimliğin aşınmasına yol açtı. Ormanlık alanlar, meralar ve tarım arazileri önemli ölçüde bozulma yaşarken, bölgeyi ekolojik açıdan kırılganlığa doğru itti. Eyüpsultan İlçesi’nde yer alan, kendine özgü doğal eşikleriyle ve topoğrafyasıyla karakterize edilen Alibey Havzası ise sürdürülebilirliğini tehdit eden büyük zorluklarla karşılaştı. Bu zorluklar, İstanbul Havalimanı, Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi büyük ulaşım ve altyapı yatırımlarının etkisiyle daha da çoğaldı ve Eyüpsultan kırsalı, artan kentsel yayılmanın baskısı altında kaldı. Bu bağlamda, kırsal alanlarda sürdürülebilir tarımsal üretimin, bütüncül bir çevre yönetimiyle entegre edilmesi, kentleşmenin olumsuz etkilerini azaltmak için her zamankinden daha büyük bir önem taşımaktadır. MSGSÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi desteğiyle yürütülen bir araştırma kapsamında hazırlanan bu kitap, Eyüpsultan’ın sürdürülebilir arazi kullanım uygulamalarını teşvik etmeyi, gıda güvenliğindeki rolünü artırmayı ve ekolojik olarak uygulanabilir bir kentsel çevre için yönetişim modeli geliştirmeyi amaçlayan stratejik müdahaleleri ele almaktadır. Bu doğrultuda, yeşil üretim kuşağının kurulmasına dayalı yapılandırılmış bir mekânsal çerçevenin uygulanmasını önermektedir. Eyüpsultan Yeşil Dönüşüm Rehberi, yapılandırılmış bir eylem matrisi aracılığıyla kentsel ve kırsal dinamikleri sistematik olarak bütünleştiren bir mekânsal planlama çerçevesi sunarken, gelişmiş kent merkezlerinden tarım alanlarına kalkınma zorunluluklarını ekolojik sürdürülebilirlik üzerinden değerlendirmektedir.
Proje Koordinatörü
- İnci OLGUN [Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
Proje Ekibi
- Seher Başlık [Şehir Plancısı, CBS Uzmanı]
- Kumru Çılgın Çalış [Şehir Plancısı]
- Serim Dinç [Şehir Plancısı, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- N. Papatya Seçkin Tahtalıoğlu [Peyzaj Mimarı]
- Özge Boso Hanyalı [Jeoloji Yüksek Mühendisi]
- Özge Türkü Mert [Mimar]
- Merve Kavi [Şehir Plancısı]
Teknik Ekip
- Mustafa Yağız Fırat [Şehir Plancısı]
- Ahmet Koçak [Şehir Plancısı]
- Batuhan Güleçyüz [Şehir Plancısı]
- Bilge Nisa Yılmaz [Şehir Plancısı]
- Ömer Faruk Yılmaz [Harita Mühendisi]
Lüleburgaz Kırsalını Göç Hareketliliği Üzerinden Okumak
Lüleburgaz Kırsalını Göç Hareketliliği Üzerinden Okumak

Proje Süreci:
Temmuz. 2019 – Haziran. 2021
Proje Kapsamı:
Ulusal
Proje Destek Türü:
Bilimsel Araştırma Projesi.
Bu kitap, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen ve 2021 yılında tamamlanan “Geçmişten Günümüze Lüleburgaz Odaklı İskân Politikalarını Şekillendiren Göç Hareketliliğinin Bölge Kırsalına Etkisi” başlıklı araştırma projesinin derlenmiş, özgün bir yayını olup proje ekibinin Türkiye’nin ilk Köy Tasarım Rehberi olma özelliğini taşıyan “Kastamonu/Küre Ersizlerdere Köy Tasarım Rehberi” ile başlayan ve devamında farklı konseptlerde kırsal alana dair yerleşimleri ve yaşam kültürünü inceleyerek geliştirmeye çalıştığı çalışmalarının bir parçasıdır. MSGSÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, 2018-2019 Lisans 3. Sınıf Planlama Atölyesi IV dersi çerçevesinde gerçekleştirilen Lüleburgaz saha çalışması kapsamında incelenen Lüleburgaz kırsalına dönük araştırmalar sırasında fikir tohumları atılan proje, MSGSÜ tarafından hazırlanan ve proje ekibinin de yer aldığı “Lüleburgaz Kent Kültür Envanteri” araştırmasının çıktılarıyla birleştirilerek kapsamını genişletme fırsatı bulmuş ve ortaya bulguları açısından oldukça zengin bir içerik çıkmıştır. Küçük bir coğrafi alan olmasına rağmen Lüleburgaz kırsalının göç eksenli farklılaşan kültürü ve bu kültürün uzak coğrafyalarla kurduğu ilişki, özellikle Doğu Trakya’da göçün somut olmayan kültürel mirastaki yansımaları özelinde ilerletilebilecek çalışmalar için bir başlangıç olarak görülebilecek eser, göç-mekân-kültür odağında kırsaldaki araştırmaları teşvik edebilecek olmasıyla da alana yeni bir perspektif sunmaktadır.
Proje Koordinatörü
- İnci OLGUN [Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
Proje Ekibi
- Kumru ÇILGIN [Şehir Plancısı]
- Derya ALTINER BOZACI [Restorasyon Uzmanı, Y. Mimar]
- Soner ÇALIŞ [Göç Uzmanı]
- Serim DİNÇ [Şehir Plancısı, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Atalay AKPINAR [Şehir Plancısı]
Dumlupınar Mahallesi ve Çevresine Yönelik Kentsel Tasarım Rehberi
Dumlupınar Mahallesi ve Çevresine Yönelik Kentsel Tasarım Rehberi

Proje Süreci:
Ağustos. 2021 – Nisan. 2022
Proje Kapsamı:
Ulusal
İşbirliği:
Urban.koop Kent Çalışmaları Kooperatifi.
Proje Sahibi:
T.C. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi.
Urban.koop Kent Çalışmaları Kooperatifi ile birlikte hazırladığımız Balıkesir İli Karesi İlçesi Dumlupınar Mahallesi ve Çevresine Yönelik Kentsel Tasarım Rehberi Projesi’nin ilk etabı olan Mekânsal Gelişim Çerçevesi’nde, kentsel tasarım rehberine öncülük edecek stratejik yaklaşım ve bu yaklaşımın mekânsal uygulamalara yansıması belirlendi ve “Nasıl bir Dumlupınar?” sorusuna yanıt arandı. Dumlupınar’a dair müdahalelerin kimin için, nasıl bir kent dokusu elde etmek üzere, neden yapıldığının ortaya konduğu bu çalışmada; stratejik hedeflere hangi mekânsal politikalarla, araçlarla, aktörlerle ve uygulama pratikleriyle ulaşılacağının çerçevesi çizildi.
Kentsel tasarım rehberi ise kent bütünü içinde Dumlupınar Mahallesi ve çevresi için “odak kültür alanı”nda yerleşim geneliyle fiziksel bütünlüğü sağlayan; miras ögelerini gözeten; doğal çevreyle uyumlu; mekân kalitesi ve kamusal canlılığı yüksek; kapsayıcı ve sürdürülebilir tasarım standartlarının belirleyiciliğinde bir kentsel çevre yaratma vizyonundan hareketle oluşturuldu.
Odak kültür alanı incelendiğinde, proje alanı tarihi çekirdek, geleneksel merkez, tarihi miras, geleneksel doku, özgün cephe, kimlik, kültür, ticaret, kamusal, açık alan ve gündelik yaşam anahtar kelimeleriyle betimlenen özellikleri ile öne çıkıyor. Dolayısıyla Dumlupınar Mahallesi ve çevresinin tarihi belleğinde, mekânsal kimliğinde, kamusal canlılığında, sakinleri ve ziyaretçileri buluşturan çekim gücünde önemli bir kalite, estetik ve deneyim imkânı sunduğunu söyleyebiliriz. Bu doğrultuda, alanın tüm mekânsal sorunlarının çözümünün yanı sıra potansiyellerinin de değerlendirilerek, tarihi ve kültürel mirasının yenilikçi ilkelerle korunması ve mekânsal müdahalelerle, yaratıcı kamusal programlarla güçlendirilerek insan sirkülasyonun oluşturulmasıyla mekânsal olduğu kadar alanda ekonomik, sosyal ve kültürel bir canlanmanın yaratılması önemlidir.
Bahsi geçen vizyon doğrultusunda ilçe bütününde farklılaşan “karakter alanları”nın özelliklerine göre içeriklendirilen Dumlupınar Mahallesi ve Çevresine Yönelik Kentsel Tasarım Rehberi’nde geliştirdiğimiz müdahale ilkeleri, tasarım hedefleri ve standartları/kuralları, geliştirilecek projelerde yerel yönetim birimleri ve tasarımcılar açısından hedeflere ulaşma noktasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini tanımlarken; uygulama, izleme ve güncelleme süreçlerine dair yönlendirmeler tamamlayıcı tüm adımları bütünsel bir perspektifte sunmayı hedeflemektedir.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi
- İlknur BOZOKLU KİRİŞÇİ [Şehir Plancısı]
- İlknur KARABULUT [Mimar]
- Koray KARABULUT [Mimar, Tarihi Kültürel Miras Şube Müdürü]
- Merve YILMAZ [Şehir Plancısı]
Urban.koop Kent Çalışmaları Kooperatifi
- Alp ARISOY [Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Batuhan AKKAYA [Şehir Plancısı]
- Kumru ÇILGIN [Şehir Plancısı]
Tasarım Rehberleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Derneği [TARGE]
- Burcu BÜKEN CANTİMUR [Mimar, Restorasyon Uzmanı]
- Doğa ERDEM [Mimarlık Lisans Öğrencisi]
- İnci OLGUN [Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Kumru ÇILGIN [Şehir Plancısı]
- Papatya SEÇKİN TAHTALIOĞLU [Peyzaj Mimarı]
- Özge Türkü MERT [Mimarlık Lisans Öğrencisi]
- Serim DİNÇ [Şehir Plancısı, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Z. Hande KAYAN [İç Mimar]
Bu sergi, Urban.koop Kent Çalışmaları Kooperatifi ve Tasarım Rehberleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Derneği tarafından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi için hazırlanarak Nisan 2022’de tamamlanan Balıkesir İli Karesi İlçesi Dumlupınar Mahallesi ve Çevresine Yönelik Kentsel Tasarım Rehberi Projesi’nin ikinci etabını oluşturan Kentsel Tasarım Rehberi çalışmasının sonuç ürünlerinden derlendi.
Dumlupınar Mahallesi ve çevresini konu alan bu çalışmada “yere özgü tasarım rehberi” niteliğinde bir rehber geliştirmeyi temel aldık. Buradan hareketle rehberi; yerleşim alanının sahip olduğu mekân kalitesini ve karakterine özgü mekânsal dili, kültürel özelliklerini koruyarak ön plana çıkarmayı hedefleyen bir strüktür bağlamında ele almaya özen gösterdik. Mekânsal kullanım çeşitliliğini belirlerken tasarım detaylarına ilişkin farklı temsillere dayalı ilkeler setinin oluşturulduğu, kamusal kullanımı öne çıkararak insan/yaya odaklı çözümlerin öncelendiği bu çalışmayla aynı zamanda sosyal, ekonomik ve çevresel performansı, kentsel bileşenlerin kullanım esnekliği ve estetiğiyle değerlendirmeye gayret ettik.
Tarihi, kültürel ve doğal özelliklerin topluluk duygusunu besleyerek aidiyet sürekliliğini sağladığını gördüğümüz Dumlupınar Mahallesi’nde, farklı nitelikteki “karakter alanları”yla birlikte birbiriyle ilişkilenebilir tasarım temalarının önemli fırsat alanlarını oluşturduğunu analiz ettik. İşte bu alanlar arasından seçilen “Kazım Özalp Sokak ve Odak Kültür Alanı”nda, miras niteliğindeki tarihi kentsel dokunun korunması, doğal çevreyle uyumlandırılması ve kamusal canlılığın artırılması hedefleriyle kentsel tasarım rehberini içeriklendirdik. Bu doğrultuda; miras karakter yapılarından yeni binalara, açık kamusal mekânlardan kentsel peyzaja, kent mobilyalarından kamusal sanata, ulaşım ağlarından sokak kurgusuna kadar kapsamlı bir ele alışta tasarım hedefleri ve standartlarının yanı sıra uygulama, izleme ve güncelleme süreçleri ile kentsel tasarım yönergesi kontrol listesine dair öneriler sunduk.
Şimdi bir sergiyle yeniden formatlanan bu çalışma, TARGE adıyla paydaşı olmaktan ilk günden bu yana büyük mutluluk duyduğumuz kıymetli bir deneyimdi. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizle…
Mahalle Ölçeğinde Sürdürülebilir Değerlendirme Sistemi Geliştirilmesi
Mahalle Ölçeğinde Sürdürülebilir Değerlendirme Sistemi Geliştirilmesi

Proje Süreci:
Mart. 2017 – Mart. 2019
Proje Kapsamı:
Ulusal
Proje Destek Türü:
TÜBİTAK 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı.
Arazinin yeniden kullanımı açısından çevre koruma adına önemli bir potansiyele sahip kentsel dönüşüm sadece sosyal açıdan değil, kentle bütünleşik yeşil tasarım ve planlama yaklaşımı açısından da ilişkilendirilmeye ihtiyaç duymaktadır. Afet riskinin azaltılması ve mekânsal kalitenin artırılmasının hedeflendiği kentsel dönüşüm çalışmaları gibi yine bu süreçte sürdürülebilirliği sadece kentin büyümesini kontrol altında tutacak kompakt kent anlayışı ile sınırlandırmak da elde edilen doğru kentleşme fırsatının kaybedilmesiyle sonuçlanabilir. Projenin ana kurgusunu oluşturan Yeşil Mahalle Sertifika Sistemi, dönüşüm sorunlarının bazılarına çözüm getirebileceği gibi kente dair birçok aktörü bir araya getirerek, ortak görüş ve yapılanma arayışına da uygun zemini hazırlayacaktır.
Projede, daha önce binaların dönüşümü konusunda Sürdürülebilir Enerji Etkin Binalar Sertifikası (SEEB-TR) projesi ile kazanılan deneyimlerin kentsel ölçekte bütünleşeceği yeni bir ölçme ve denetleme aracı yaratılması amaçlanmıştır. Oluşturulan Yeşil Mahalle Sertifika Sistemi’nin sektör içinde kentsel mekân kalite değerlendirme ölçütü olması düşünülmüştür. Sertifika Sistemi ayrıca kendi içinde eğitim, uzman, denetçi ve sertifikatör gibi alt sektörler yaratarak, üniversitelerin bu alandaki çalışmaları ve Ar-Ge yapılanmaları ile ilişkili ürettiği bilgi birikimi açısından da kent için önemli bir istihdam fırsatı sağlayacaktır. Gelişmiş ülkelerde temsili marka değeri taşıyan ve planlama politikalarının yansıması olarak yaratılan bu tür bir sertifika sistemi ülkemizde henüz mevcut değildir. Bununla birlikte inşaat sektörümüzün etki alanını düşündüğümüzde Yeşil Bina ile ilişkilenerek, enerji verimliliğini artıracak böylesi bir sertifikanın gerekliliği her geçen gün daha çok artmaktadır. Bu kapsamda üniversitelerin rolü çok büyüktür. Üniversite, sektör ve kent arasında sıkı bir bağ yapılandırılarak, kentin ihtiyaçlarına cevap verecek teknolojiler sektörün reel tecrübesi ile üniversiteler tarafından geliştirilebilir. Oluşturulan yeşil mahalle sertifikası ile İstanbul’un mekânsal pratiğin içine yerleşmiş yerel sertifika sistemine kavuşması hedeflenmiştir.
Proje Yürütücüsü
- Sema Ergönül [Prof. Dr., Mimar]
Proje Ekibi [Kor Ekip]
- İnci Olgun [Öğr. Gör. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Çiğdem Tekin [Doç. Dr., Mimar]
- N. Papatya Seçkin [Doç. Dr., Peyzaj Mimarı]
- Mustafa Özgünler [Prof. Dr., Mimar]
- Esra Turgut [Şehir Plancısı, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Cem Baççıoğlu [Arş. Gör., Y. Mimar]
Akıllı ve Yeşil Kentsel Dönüşüm Modeli
Akıllı ve Yeşil Kentsel Dönüşüm Modeli

Proje Süreci:
Temmuz.2019
Proje Kapsamı:
Ulusal.
Proje, kentsel çevreyle ilgili bir çerçevede insan ve mekân ilişkilerini yeniden ele alarak yenilikçi öncelikli eylemlerle birlikte kentleri geliştirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca, sürdürülebilir gelişmede yeni bir vizyon ile yaşam kalitesi adına entegre yaklaşımları etkin kılmakta, ekonomik ve çevresel çözümleri dengelemek gereğini vurgulamaktadır.
Söz konusu proje ile mekânı üretken ve sürdürülebilir kılmak ve yönetimin kaliteli bir çevre sunmasına fırsat yaratmak, kentliler adına da kentsel yaşam kalitesini geliştirmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, geliştirilecek stratejiler ile tüm aktörlerin üretken, ekolojik, birlikte hareket edebilen bir yapıda olması, mekânda aidiyet duygusu gelişmiş ve yerel ekonomiler ile buluşmuş bir ortaklığın kurulması, yerel yönetimin ise yeni yönetişim anlayışıyla yaşam kalitesini tasarım kalitesi ile birlikte geliştirmesi sağlanmaktadır.
Kentsel ve Kırsal Mekânsal Sentez ve Standartlar
- İnci Olgun [Öğr. Gör. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Serim Dinç [Y. Şehir Plancısı, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Esra Turgut [Şehir Plancısı, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Ömer Aksoyak [Arş. Gör., Mimar]
- Nagihan Kavaklı [Şehir Plancısı]
Sürdürülebilirlik
- Sema Ergönül [Prof. Dr., Mimar]
- Çiğdem Tekin [Doç. Dr., Mimar]
- Hacer Çiftçi [İnşaat Mühendisi]
Uzmanlar
- Güzin Konuk [Prof. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Seher Başlık [Dr. Öğr. Üyesi, Şehir Plancısı, CBS Uzmanı]
Galata Bölgesi Kentsel Tasarım Rehberi
Galata Bölgesi Kentsel Tasarım Rehberi Hazırlanması, Çatı ve Sokak Arayüzleri Sağlıklaştırma Kentsel Tasarım Projeleri

Proje Süreci:
Haziran.2013 - Mart.2014
Proje Kapsamı:
Ulusal.
Proje Destek Türü:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı. Kentsel Tasarım Müdürlüğü ve Boğaziçi Peyzaj İnşaat Müşavirlik Teknik Hizmetler San. Ve Tic. A.Ş.
Safha 1: Dokümantasyon çalışmaları ile birlikte proje için kurumlardan alınan görüşler ve çalışma alanı için alınmış kararlar değerlendirilerek bir sonraki analiz aşaması ile ilişkilendirilmiştir. Safha 2: Kentsel Tasarım Rehberi için altlık oluşturacak analiz ve sentez çalışmaları yapılmıştır. Safha 3: Çalışma alanı karakter bölgelerine ayrılmış, her bölgenin özelliklerine yönelik hükümler belirlenmiştir. Safha 4: Kentsel Tasarım Rehberi pilot projeleri olarak Çatı Sağlıklaştırma Projesi ve Sokak Arayüzleri Kentsel Tasarım Projesi hazırlanmıştır.
Yere özgü olarak gereken araçları belirleyen kentsel tasarım rehberleri yönlendirici olarak kamusal alanın kimliğinin tanımlanmasında, kamusal yaşamın canlandırılmasında, sosyal ve ekonomik gelişimin desteklenmesinde ve planların uygulanmasında en önemli araçlardan birisidir. G1 – G2 – G3 – G4 olmak üzere toplamda 4 kimlik bölgesine ayrılan proje alanı için tanımlanan kentsel tasarım rehberi ilkelerine yönelik ;
• Cephe Tipoloji Analizleri • Silüet Analizleri • Kabuk – Bağlam İlişkisi: Tarihi çevrede alınan tasarım kararlarında, yeni yapının geçmişe saygılı olması, taklit olmaması, içinde bulunduğu zamanın özelliklerini yansıtan özgün bir yapı olması için öncelikle var olan çevreyi (bağlamsal çevre) iyi analiz etmek gerekliliği kaçınılmazdır. Rehberde, ‘nokta, çizgi, düzlem, hacim, yön, biçim’ kütle kavramı (yükseklik ve genişlik), ‘aralık’ oran – ölçü kavramı, ‘değer (ton), renk ve doku’ ise malzeme kavramı içinde ele alınmıştır. • Cephe Algısı • Sokak Tipolojisi çalışmaları gerçekleştirilerek, elde edilen sonuçlar doğrultusunda genel ilkeler belirlenmiştir.
Proje Koordinatörü
- Güzin Konuk [Prof. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Deniz İncedayı [Prof. Dr., Mimar]
Proje Koordinatörü Yardımcısı
- İnci Olgun [Öğr. Gör. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
Proje Ekibi
- Besime Şen [Doç. Dr., Sosyal Bilimci]
- Bahar Aksel [Yrd. Doç. Dr., Şehir Plancısı]
- Burcu Büken Cantimur [Yrd. Doç. Dr., Restoratör Mimar]
- Ahmetcan Alpan [Arş. Gör., Y. Şehir Plancısı]
Proje Ekibi Yardımcıları
- Esra Turgut [Şehir Plancısı]
- Esin Hasgül [Y. Mimar]
- Başak İncekara [Şehir Plancısı]
- Serim Dinç [Şehir Plancısı]
Danışmanlar
- Cephe ve Silüet Çalışmaları: Atilla Cantimur [Restoratör Mimar]
- Sürdürülebilirlik Analizleri: Ümit Arpacıoğlu [Dr., Mimar]
- Taybuğa Aybars Mamalı [MSGSÜ Mimarlık Lisans Öğrencisi]
- Renl Analizleri: Ayşegül Kuruç [Yrd. Doç. Dr., Mimar]
Yardımcı Öğrenciler
- Gülzade Şentürk [MSGSÜ ŞBPB Lisans Öğrencisi]
- Sena Barış [MSGSÜ ŞBPB Lisans Öğrencisi]
- Ceyda Şimşek [MSGSÜ ŞBPB Lisans Öğrencisi]
- Gizem Temizkan [MSGSÜ ŞBPB Lisans Öğrencisi]
- Volkan Bal [MSGSÜ ŞBPB Lisans Öğrencisi]
- I. Safha Raporu
- II. Safha Raporu
- III. Safha Raporu
- IV. Safha Raporu
Ersizlerdere Köy Tasarım Rehberi
Kastamonu - Küre, Ersizlerdere Köy Tasarım Rehberi

Proje Süreci:
Nisan.2014 - Kasım.2014
Proje Kapsamı:
Ulusal.
Proje Destek Türü:
T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı.
Köy tasarım rehberleri ülkemizde uzun süredir tartışılmakta olan ve mevzuata yeni girmiş bir uygulama aracıdır. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ile birlikte geliştirilen Kastamonu – Küre – Ersizlerdere Köy Tasarım Rehberi ülkemiz için bir ilk örnek olma özelliğine sahiptir. Kırsal yerleşmelerin mevcut planlama sistemi içinde sadece arazi kullanım planları ile ele alınması, farklı uygulama araçlarının geliştirilmemiş olması büyük bir eksikliktir. Kırda, mekânsal, sosyal, ekonomik gereksinimleri dikkate alan yeni bir planlama anlayışına ve kırsal yaşamın değerini gözetecek, doğa ile ilişkisini koparmayacak, basit, kullanışlı ve yerel / beşeri faktörleri harekete geçirebilecek yeni araçlara ihtiyaç vardır. Köy tasarım rehberleri, özgün karakterini korumuş olan ve değişim potansiyeli taşıyan kırsal yerleşmelerde bu anlamda çok önemli bir rol üstlenebilir.
Rehberde eski ile yeni arasındaki dengenin nasıl sağlanacağına, değişimle birlikte köyün karakterinin nasıl devam edebileceğine dair tavsiyeler yer alır. Köy tasarım rehberinin başarısı, halk tarafından kullanışlı ve faydalı bulunmasına, kurumlar tarafından benimsenmesine bağlıdır. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi çalışma grubu tarafından hazırlanan bu rehber kitap, Mimarlık Fakültesi Dekanlığı’nın koordinasyonunda Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve Restorasyon Ana Bilim Dalından öğretim üyeleri ile uzmanların ortak çalışması ve yerel halkın ve yerel yönetimlerin katkıları ile biçimlenmiştir. Çalışma grubu içinde şehir planlama, mimarlık, restorasyon ve peyzaj mimarlığı alanlarında uzmanlar yer almıştır.
Küre ilçesi kırsal yerleşim karakteri açısından çok özel bir yere sahiptir. Çarpıcı bir doğası olan Küre köyleri zengin bir kültürel geçmişin de izlerini taşımaktadır. Sahip olduğu eşsiz doğal potansiyel, çalışmanın Küre’de yapılmasının nedenlerinden biridir.
Proje Koordinatörü
- Güzin Konuk [Prof. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Mustafa Gül [Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı]
Proje Yürütücüsü
- Hürriyet Öğdül [Doç. Dr., Şehir Plancısı, Kırsal Planlama Uzmanı]
Proje Danışmanı
- A. Erdem Erbaş [Doç. Dr., Şehir Plancısı]
Proje Ekibi
- Meral Abaklıoğlu [Şehir Plancısı]
- Ahmetcan Alpan [Arş. Gör., Y. Şehir Plancısı]
- Burcu Büken Cantimur [Yrd. Doç. Dr., Restoratör Mimar]
- Çare Olgun Çalışkan [Arş. Gör., Şehir Plancısı]
- Kumru Çılgın [Arş. Gör., Y. Şehir Plancısı]
- Esin Hasgül [Arş. Gör., Y. Mimar]
- Başak İncekara [Şehir Plancısı]
- İnci Olgun [Öğr. Gör. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Tuğba Orman [Şehir Plancısı]
- Esra Turgut [Şehir Plancısı]
- Seher Demet Yücel [Yrd. Doç. Dr., Peyzaj Mimarı]
Suadiye Dükkânları: Mekânı Örüntü ile Yaşamak
Suadiye Dükkânları: Mekânı Örüntü ile Yaşamak

Proje Süreci:
Aralık.2014
Proje Kapsamı:
Ulusal.
Proje Destek Türü:
T.C. Kadıköy Belediyesi. Etüd Proje Müdürlüğü.
İçinde yaşadığımız mekânlar ve yaşam kalitesi birçok parametre üzerinde değerlendirilmektedir. Öncelikle güvenli olması, sosyal tesisler ile birlikte günlük hayatımızda önemli bir yer tutan ticari ve aktivite akslarına yakın olması, toplu taşıma ve tercihen yaya erişilebilirliğinin olması gibi pek çok kriteri saymak mümkündür. Söz konusu kriterleri iyi kentsel tasarım ilkeleri olarak da gösterebiliriz. Sosyal, çevresel ve ekonomik değer yaratırken, mekânın yaşam kalitesine olan etkisini doğru planlama ve tasarım ilkeleri üzerinden tanımlamak ve uygun stratejilerle canlı kamusal yaşam alanları yaratmak ya da yeniden keşfedilmesini sağlamak açısından önemlidir.
Başarılı kamusal mekânlar ile eğlence dinlence sosyal hareket adına oluşturulan yerler ise değer ve kültür oluştururlar. Toplumun tüm katılımı için eşit fırsatlar sunan kamusal alanlar içinde özellikle kullanıma özgü olan yerler kentsel iletişimi, karşılaşmayı, birlikteliği, kültürü ve toplumu yaratır.
Bağdat Caddesi gibi son derece önemli bir yaya koridoruna bağlanan Feride Geçidi ile birlikte Suadiye Camii ve Camii arkası dükkânlar başarılı bir kamusal mekânın oluşturulmasında ve yaya trafiğinin yönlendirilmesinde önemli bir rehberlik sağlayabilir.
Bu kapsamda mekâna ilişkin ilkeler, ölçek ilişkisi, kent – kıyı ve mahalle ile olan ilkesel ilişkiler ve mekânın üretimi adına tüm detaylar örülmelidir.
Proje Koordinatörü
- Güzin Konuk [Prof. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- İnci Olgun [Öğr. Gör. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
Proje Asistanları
- Çağla Sözkesen [Mimar]
- Gülzade Şentürk [Şehir Plancısı]
Antalya / Kepez Konsept Proje
Antalya / Kepez Konsept Proje

Proje Süreci:
Haziran 2015.
Proje Kapsamı:
Ulusal
Proje Destek Türü:
İlke Planlama için geliştirilmiştir.
Mastır plan kararları ile entegre olarak oluşturulacak kentsel tasarım kararları, kentsel dayanıklılık (urbanreselience) gibi yeni kavramları sisteme katacak ve çağdaş bir gelişme planlanacaktır. Kentsel tasarım kararları uzun erimli kararlar olup systemin birlikte gelişimi tasarım Rehberleri ile birlikte sağlayacaktır. Kent bir yaşam ortamı olduğuna göre sosya lsistemi, Mahalle kültürünü ve birlikte hareket edebilirliği kurgulamak ve sürdürmek gerekir, bu anlamda sokak kavramı oluşturularak geliştirilmelidir.
Önerilen sistemde aktif tasarım öne çıkarılmış, ev ve komşuluk ilişkilerini zenginleştirecek bir üretim sistemi önerilmiştir. Bu sistem farklı ölçeklerde katılım ve üretim sistemini oluşturarak mahalle ölçeğinde bir çevre döngüsü yaratacaktır. Diğer yandan sistem, kentsel dönüşümü koordine ederken, ekolojik restorasyonu da gündeme getirecek ve daha güçlü, sağlıklı bir çevreyi sürdürülebilir bir kentsel tasarım ile sunacaktır.
Kentsel tasarım rehberi yapılanmayı koordine ettiği kadar mikro iklimlendirmeyi de baştan entegre edecek ve alan karakterini bu fiziksel karakteristiklerle birlikte yeni bir biçimde kurgulayacaktır. Doğa ve peyzaj, rüzgâr yönü, eğim, yön, güneş, su akış sistemi vb. geleneksel olarak yerleşmelerde fiziksel çevre kontrolü olarak girerken, yeni sistemde kentsel tasarım ile yerleşmeyi yönlendiren biçimlendiren faktörler olarak değerlendirileceklerdir.
Yenilikçi şemalar (yeşil sistem – mavi sistem – beyaz sistem vb.) üretilerek, yeni yaşanabilir çevre kurgulanacak ve doğal yeni habitatı oluşturacak tasarım ilkeleri konacaktır.
Yeni kentsel yerleşmelerde kentsel dönüşüm, planlamanın mekânsal kurgulamasında kentsel sistemi güçlü bir vizyon ile buluşturmaktadır. Antalya Kepez örneğinde kentsel tasarım yaklaşımı, bu yeni model ile bir yandan yerleşme kurgusunu hazırlarken, diğer yandanda çarpıcı ve çağdaş bir yaklaşım temasını ortaya koymaktadır. Kentsel tasarım özgün dil, analizler ve stratejiler ile planlama bağlamında sürdürülebilir bir gelişmeye hedef almakta ve bu vizyonda özgün bir senaryo ortaya konmaktadır. Bu ekokent yaklaşımı olup kentsel dönüşümü sürdürebilir kılmak adına yenilikçi bir yapı oluşturmaktadır.
Bu sistem ile bir taraftan;
• Organik çiftlikler,
• Eko turizm,
• Ekosistem bahçeler,
• Çatı tarımı,
• Kent çiftçiliği önerilirken,
• Diğer yandan yeni bir yerel politikalar çerçevesi oluşturulup, tarımsal faaliyetler ile birleştirilerek toplumsal bir işletme döngüsü öngörülmektedir.
Proje Koordinatörü
- Güzin Konuk [Prof. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
Proje Ekibi
- Erdem Erbaş [Yrd. Doç. Dr., Şehir Plancısı]
- İnci Olgun [Öğr. Gör. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
Fiziksel Çevre Kontrolü Ekibi
- Sema Ergönül [Prof. Dr., Mimar]
- Ümit T. Arpacıoğlu [Yrd. Doç. Dr., Mimar]
- Mustafa Özgünler [Doç. Dr., Mimar]
Proje Asistanları
- Serim Dinç [Şehir Plancısı]
- Esra Turgut [Şehir Plancısı]
Bilecik - Gölpazarı Köyünü Yaşat
Bilecik - Gölpazarı Köyünü Yaşat

Proje Süreci:
Ekim.2015
Proje Kapsamı:
Ulusal
Proje Destek Türü:
Bilimsel Araştırma Projesi ve T.C. Gölpazarı Belediyesi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde uzun yıllardır kırsal alanlarla ilgili planlama, mimarlık ve tasarım disiplinleri tarafından çalışmalar yapılmaktadır. “Köyünü Yaşat” birçok disiplinin bir araya geldiği ve köyler için çok yönlü araştırma ve uygulama faaliyetlerinin yapıldığı bir platformdur. Bilecik Gölpazarı ilçesinde Tongurlar köyüne odaklanan ilk çalışmalardan sonra Köyünü Yaşat kapsamında ilçe ölçeğinde çalışmalar yapılması gereği ortaya çıkmıştır. “Gölpazarı Köyünü Yaşat Çalışması” ilçedeki köylerin potansiyellerini tanımlamayı, gelecekteki araştırmalar için bir altyapı oluşturmayı amaçlamaktadır.
Kırsal Planlama ve Tasarım ekibinin yaptığı çalışmalarda Gölpazarı’ndaki tüm köyler yerleşim biçimleri, ekonomik potansiyelleri, kültürel miras değerleri, erişilebilirlik ve nüfus değişimi bakımından incelenmiştir. Peyzaj değerleri açısından orman florası, tarımsal ürün atlası, ürün – zaman çizelgesi oluşturulmuştur. Köyler için graphcommons arayüzü kullanılarak ortak temalar belirlenmiş, gelecek için çalışma yapılabilecek bölgeler önerilmiştir. Ayrıca ilke etap çalışma alanları olan Tongurlar ve Kurşunlu köylerinde mekânsal biçimleniş ve mimari özellikler tanımlanmıştır.
Atölye Ekibi
- Hürriyet Öğdül [Doç. Dr., Şehir Plancısı, Kırsal Planlama Uzmanı]
- İnci Olgun [Öğr. Gör. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
- Kumru Çılgın [Arş. Gör., Şehir Plancısı]
- Esra Turgut [Şehir Plancısı]
- Ceyda Şimşek [Şehir Plancısı]
- N. Papatya Seçkin [Doç. Dr., Peyzaj Mimarı]
Danışman
- Esin Hasgül [Arş. Gör., Y. Mimar]
- Gülcan İner [Arş. Gör. Dr., Mimar]
- Andüsselam Selami Çifter [Yrd. Doç. Dr., Endüstri Ürünleri Tasarımcısı]