Prestij Aks ve Odakları için Kentsel Tasarım Atlası Modeli

Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Kasım 2015 tarihinde başlayan ve Ekim 2016 tarihinde teslimini gerçekleştirdiği Türkiye için Kentsel Tasarım Rehberi Modeli’ni geliştirmiştir. 2014 yılında İmar Planı Mevzuatı kapsamında tanımlanan ve ilgili yerel yönetim çalışmalarında plan kararlarında yer alması istenen Kentsel Tasarım Rehberleri’ne yönelik çalışma, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentlerin kimliklendirilmesi, özellikle marka değerlerinin ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik önemsediği bir proje olarak öne çıkmaktadır.

Bu projeyi tamamlayacak ve elde edilen kazanımın paylaşımını ve çoğaltılmasını sağlayacak yeni projeleri hedefleyen Bakanlık, İstanbul’da bir örnek alan çalışmasını gerçekleştirecek bir proje talep etmiştir. Bu kapsamda İstanbul’un önemli bir prestij aksında Kentsel Tasarım Rehberi ile ilişkili bir Kent Atlası Modeli oluşturulması istenmektedir.

Bu çerçevede geliştirilen proje, tüm kentsel aktörleri, kentsel mekânda buluşturma hedefiyle, kentsel dönüşüm sürecinde olan kentsel mekânı yeniden ele alarak, Kentsel Prestij Aks ve Odakları için yenilikçi aktif bir süreci başlatmayı amaçlamaktadır. Kentsel tasarım bağlamında olacak bu yenilik, aktif tasarım rehberleri ile kent kimliğini güçlendirerek, kentliyi yeniden mekânla buluşturacak ve deneyimlerini yansıtacakları yeni araçları kullanmalarını sağlayacaktır.

Bugünün kentleri, kentsel dönüşüm ile yarınlarına hazırlanmakta, bu süreçte önemli bir role sahip kentsel mekânlar daha çok öne çıkmaktadır. Projemiz ‘Kent Atlası Modeli’ ile sürdürülebilir bir yaklaşımla, tüm aktörlerin kullanabileceği bir platform oluşturulmaktadır. Bu model, prestij aks ve odaklarını aktif tasarım rehberleri ile canlandırmakta, kent atlası ile de akıllı yeni teknolojileri kullanarak kentlilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesini sağlamayı amaçlamaktadır.

‘Kentsel Yaşam Kültürü’ yapılar, mekân ve temsiliyetin deneyimlerle buluşması demektir. Kentsel gelecek için hazırlanacak vizyoner projeler de bu hedefte kentsel mekânı yeniden ele alan teknolojik modeller, yeni araçlar ve kavramlar sunmayı hedeflemelidir.

Aktif Tasarım Rehberleri ve Kent Atlası, geleceğe ilişkin gereksinimleri çözen ve farklı aktörleri buluşturan yeni bir platformdur. Projemiz, bu yeni platformu oluşturmayı, kentin önemli aks ve odaklarına aktif ve kolaylaştırıcı bir rehber sunarak, yaşam kalitesi ve mekânsal gelişimi yükseltmeyi amaçlamaktadır.

Kent atlası, tasarım rehberlerini yenilikçi teknolojiler ile buluşturmakta, farklı aktörlerin bilgi teknolojilerini ortak kullanmalarını ve tüm kentlilerin eşit yararlanmalarını sağlamayı hedeflemektedir. Bu amaçla yenilikçi kavramları imgesel ve düşünsel bir bütünlükle ele almakta, yeni teknolojiler iş birliği bağlamında bilimsel olarak kente kazandırılmaya çalışmakta ve güçlü çözümler üretmesi beklenmektedir.

http://msgsu.mapsolution.info/index.php

Proje Koordinatörü

  • Sema Ergönül [Prof. Dr., Mimar]

Proje Ekibi [Kor Ekip]

  • İnci Olgun [Öğr. Gör. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
  • Esra Turgut [Şehir Plancısı]
  • Serim Dinç [Y. Şehir Plancısı]
  • Ömer Aksoyak [Arş. Gör., Mimar]
  • Aylin Ayna [Arş. Gör., Mimar]
  • Burcu Büken Cantimur [Yrd. Doç. Dr., Restoratör Mimar]
  • Timuçin Kaan Manco [Mimar, Şehir Plancısı]

Proje Uzman Danışmanları

  • Güzin Konuk [Prof. Dr., Mimar, Kentsel Tasarım Uzmanı]
  • Çetin Ergand [Doç., Fotoğraf Sanatçısı]
  • Elvin Akkan [Grafik Tasarımcısı]
  • Eda Uğur [Y. Mimar, Restorasyon Uzmanı]